Home - Universität Innsbruck

Mittwoch, 29.01.2020

Gastvortrag

The Complexity of Truth-telling: Augustine, Aquinas, and some contemporary considerations

Katholisch-THeologische Fakultät, HS I, Karl-Rahner-Platz 3, EG

Anmeldung ist nicht erforderlich

Eintritt / Kosten: Eintritt frei

Vortragende/r

Fàinche Ryan

Die irische Philosophin Fáinche Ryan ist Direktorin des Loyola-Instituts am Trinity College Dublin. Sie ist führende Kennerin des Werks des Aquinaten und kann als Wortführerin einer gesellschaftlich engagierten Philosophie gelten, im Hinblick auch auf „gender-sensitivity“. Ihr Anliegen ist es, die Rolle der Kirche in einer pluralen Gesellschaft zu bedenken, fundierte Wissenschaft in den besten Traditionen und zeitgemäßes Agieren im Feld von Scientific Community und Gesellschaft zu etablieren.

In the light of contemporary discussion of fake news it seems timely to return to Aquinas’s discussion of the virtue of veracitas (truth-telling) and its opposing vice of mendacio (lying). In the background of the discussion is Augustine’s treatment of lying in his De Mendacio (provoked by the controversy with Jerome over Galatians 2:4) as well as in his Contra Mendacium. Some contemporary writers such as Dietrich Bonhoeffer and Hannah Arendt have offered impressive reflections on the complexity of truth-telling. The paper will argue for the contemporary relevance of Aquinas’ treatment of veracitas and given its status as an annexed virtue to justice its relevance to the contemporary discussion of fakenews.

Institut für Christliche Philosophie